Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-05@19:13:23 GMT

گیاهان کوهی بر سر سفره ایلامی‌ها / از «کنگر» تا «تره»

تاریخ انتشار: ۱۵ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۷۳۳۸۲

گیاهان کوهی بر سر سفره ایلامی‌ها / از «کنگر» تا «تره»

خبرگزاری مهر -گروه استان‌ها: استان ایلام در غرب ایران با داشتن کوه‌های متعدد یکی از مناطق مهم کشور در بحث وجود گونه‌های مختلف گیاهی محسوب می‌شود.

ایلام در یک منطقه کاملاً کوهستانی قرار دارد و وجود دو رشته کوه بزرگ کبیرکوه و دینارکوه باعث به وجود آمدن گونه‌های درختی متنوع، گونه‌های گیاهی، فرآورده‌های کوهی متعددی شده که ارزش غذایی بالایی نیز دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طبق آمارهای ارائه شده از سوی مسئولان منابع طبیعی استان ایلام بیش از یک هزار گونه گیاهی در ایلام شناسایی شده که خاصیت درمانی، خوراکی و صنعتی ۳۰ درصد از آنها به صورت علمی و تجربی به اثبات رسیده است.

تره کوهی، کنگر، زرشک، بابونه، گل گاوزبان، ریواس و پیاز کوهی از جمله گیاهان خوراکی است که این روزها علاوه بر مصرف خوراکی به منبع درآمدی برای برخی از مردم تبدیل شده است.

استان ایلام دارای یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار عرصه طبیعی است و رویشگاه‌های گیاهان دارویی یا خوراکی در نقاط مختلف استان پراکنش دارد و هر ساله با آمدن فصل بهار برداشت گیاهان خوراکی از دل طبیعت زیبای استان ایلام آغاز می‌شود.

علاقه مردم استان به مصرف گیاهان کوهی

یکی از شهروندان ایلامی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: گیاهان کوهی که دارای خواص دارویی و خوراکی هستند، از گذشته تاکنون در سفره‌های مردم استان نقشی پررنگ داشته است.

علی مرادی با اشاره به اینکه بیشتر مردم استان در این فصل نسبت به استفاده از گیاهان کوهی اقدام می‌کنند، افزود: کنگر، تره کوهی و پیازکوهی بیشترین طرفدار را در بین مردم استان دارند.

وی عنوان کرد: مردم استان از گیاهان خوراکی، غذاهای بومی و محلی متعددی درست می‌کنند که بسیار خوشمزه هستند.

مرادی بیان کرد: از نظر مردم استان این غذاهای محلی با استفاده از گیاهان کوهی، ارزش غذایی بیشتری نسبت به غذاهای امروزی دارد و برای همین در بازار استان نیز از فروش خوبی برخوردار هستند.

وی گفت: به طور مثال در بازار ایلام قیمت هر کیلوگرم تره کوهی بین ۷۰ تا ۱۰۰ هزار تومان، کنگر با قیمت هر کیلوگرم ۲۰ هزار تومان و پیاز کوهی با قیمت هر کیلوگرم ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.

وی با اشاره به اینکه در بازار ایلام این محصولات در فصل بهار دارای مشتری‌های بسیار زیادی است، افزود: در بیشتر مناطق کوهستانی استان این گونه‌های گیاهانی یافت می‌شود.

برداشت‌های بی رویه تهدیدی برای انقراض گونه‌های گیاهی استان ایلام

مدیرکل منابع طبیعی استان ایلام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: عرصه‌های طبیعی استان ایلام استعداد و ظرفیت‌های فراوانی به لحاظ گیاهان دارویی دارد و به نوعی مهد تولید گیاهان دارویی و خوراکی به شمار می‌رود اما برداشت‌های غیراصولی این عرصه را تهدید می‌کند.

رضا احمدی بیان کرد: بهره‌برداری غیرمجاز از گیاهان دارویی و خوراکی جرم محسوب می‌شود و منابع طبیعی با این اقدام برخورد می‌کند.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر به علت برداشت بی رویه تعدادی از گونه‌های گیاهی استان در معرض خطر انقراض قرار دارند، افزود: گیاهانی که در فصل بهار با عنوان سبزی کوهی یا سبزی صحرایی، در بعضی فروشگاه‌ها یا نقاط دیگر به فروش می‌رسند، غالباً توسط افراد سودجویی که هیچ توجهی به ضرورت حفظ پوشش گیاهی زمین ندارند، به صورت انبوه و بی‌ملاحظه برداشت می‌شوند.

احمدی عنوان کرد: توجه داشته باشیم که گیاهان خودرو، نقش مهمی در حفظ خاک، جلوگیری از فرسایش، جلوگیری از تولید ریزگردها، جلوگیری از سیل، همچنین در جذب آب، و حفظ زیبایی طبیعی کوه و دشت دارند.

وی بیان کرد: با افزایش جمعیت و آسیب دیدگی محیط زیست، طبیعت استان توان این‌گونه برداشت‌ها را ندارد، مردم هنگام گردش در طبیعت از چیدن سبزی و گل و همچنین از خرید این گونه سبزی‌ها که مشوق سودجویان غیرمجاز است، خودداری کنند.

وی تصریح کرد: بر اساس مواد قانون قاچاق اموال موضوع عایدات دولت، برداشت و حمل هرگونه گیاه دارویی و چوب درختان جنگلی بدون اخذ مجوز از منابع طبیعی قاچاق کالا محسوب می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی استان ایلام افزود: همچنین طبق این قانون علاوه بر ضبط مال، مجرم به پرداخت جزای نقدی و حبس محکوم می‌شود.

متاسفانه در سال‌های اخیر به دلیل برداشت بی رویه گیاهان دارویی و کوهی در استان به خصوص اینکه بعضی از افراد این گیاهان را با ریشه، پیاز و بذر برداشت می‌کنند، برای سال‌های آینده تجدید نسلی وجود نخواهد داشت و هر ساله از میزان رویشگاه آن کم می‌شود.

اگر برداشت‌های بی رویه و غیراصولی ادامه داشته باشد، رویشگاه‌های طبیعی این گونه از بین خواهند رفت و چون این گونه گیاهان با کشت و تکثیر در محیط غیر طبیعی و یا کشت مزرعه‌ای هم به راحتی رشد و تکثیر نمی‌کنند، بنا بر این در آینده‌ای نه چندان دور با خطر انقراض قطعی روبرو هستند.

کد خبر 5180891

منبع: مهر

کلیدواژه: گیاهان دارویی ایلام منابع طبیعی ایلام ویروس کرونا شیوع کرونا روز طبیعت آمار کرونا کرمانشاه بوشهر اراک گرگان 12 فروردین محدودیت های کرونایی ستاد ملی مقابله با کرونا خطبه های نماز جمعه سانحه تصادف تردد وسایل نقلیه طبیعی استان ایلام گیاهان دارویی گیاهان کوهی منابع طبیعی مردم استان برداشت ها بی رویه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۷۳۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به زودی میزان خسارت سیل به مزارع گندم اعلام می‌شود

سهراب سهرابی گفت: طی سه روز اخیر بارش های سیل آسا در استان های خوزستان، ایلام و فارس داشتیم.

به گفته او، هنوز گزارش تکمیلی از میزان خسارت‌ها  ناشی از سیل و بارش‌ در استان‌های جنوبی نهایی نشده و به‌زودی میزان آن اعلام خواهد شد.

سهرابی از توقف برداشت گندم در استان‌های خوزستان، ایلام و فارس خبر داد و گفت: بنابر پیش بینی های قبلی سازمان هواشناسی، اطلاع رسانی لازم در خصوص انتقال گندم های خریداری شده به فضای مسقف داده شده بود.  

مجری طرح گندم وزارت جهاد با بیان اینکه گندم‌های خریداری شده از بارش‌های اخیر خسارتی ندیدند، در برخی مزارع گندم‌ها در مرحله رسیدگی بودند و در برخی مناطق حجم بارش و باد گندم‌ها را دچار خوابیدگی کرده است که با گرمای هوا مشکل رفع می شود.

او ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون ۷ استان کشور همچون خوزستان، کرمان، ایلام، فارس، هرمزگان، بوشهر و سیستان و بلوچستان  در حال انجام عملیات برداشت گندم هستند و همواره بدلیل بارش‌های سیل آسا برداشت گندم استان‌های خوزستان، ایلام و فارس متوقف شده است‌.

سهرابی گفت: برآوردهای اولیه حاکی از آن است که خرید تضمینی گندم به بالای ۱۳.۵ میلیون تن برسد، البته شرایط آب و هوایی در ادامه اردیبهشت و اوایل خردادماه امسال تعیین کننده تولید و خرید گندم است.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • به زودی میزان خسارت سیل به مزارع گندم اعلام می‌شود
  • برداشت جلبک‌های دارویی از سواحل صخره ایی منطقه رمین چابهار
  • برداشت گیاهان بهاری در اشنویه دومین قربانی خود را گرفت
  • ثبت رکورد تولید و برداشت دانه روغنی کلزا در ایلام
  • نخستین دوره برداشت جلبک‌های دریایی در چابهار آغاز شد
  • آغاز نخستین دوره برداشت جلبک‌های دارویی در چابهار
  • تولید کلزا در ایلام رکورد زد
  • هیچ گونه مشکلی برای تردد در شهر ایلام وجود ندارد
  • هفت گوهر نایاب زاگرس در خطر انقراض
  • کرفس کوهی، دارویی نهفته در دل طبیعت؛ گنجی که به تاراج می‌رود